Gospođa Roza

Varijacije na temu

Volela bih kada bi svaka drama imala nekoliko različitih inscenacija. Tada bismo mogli da uporedimo sve njene elemente i shvatimo slojevitost jednog dela. Shvatili bismo značaj i lični doprinos svakog glumca i njegov uticaj na samo izvođenje, čega često nismo svesni.

Zato se osećam počastvovanom što sam bila u prilici da odgledam dve dramatizacije romana Romena Garija „Gospođa Roza“. O predstavi Veljka Mićunovića „Život je pred tobom“ koja se izvodi u BDP-u već sam pisala ranije. I da se razumemo, mislim da je Anita Mančić, koja glumi gospođu Rozu u Mićunovićevoj predstavi, odlična glumica. Tu nema govora. Ali videti Seku Sablić u ovoj ulozi značilo je videti i drugu stranu Roze, onu koju samo Seka može tako efektno da prikaže.

Glavna junaknija drame imala je težak život. Rođena kao Jevrejka poljskog porekla, preživela je golgotu u Aušvicu i našla se u posleratnoj Francuskoj gde je dugo radila kao prostitutka. Plemenitog srca, po završetku svoje nemile karijere prihvatila je ogromnu obavezu koju će predano obavljati do kraja svog nesrećnog života. Mladim prostitutkama pomagala je na najbolji mogući način– podizala je njihovu decu ne praveći rasne ni verske razlike među njima, prkoseći tako oštrom zakonu koji ovim ženama zabranjuje da imaju decu smatrajući ih „osobama nedostojnih materinstva“.

Gospođa Roza, Ludens produkcija

Veljko Mićunović je liku Anite Mančić udahnuo svu tragiku gospođe Roze. I ona je to maestralno odigrala. S druge strane, Seku Sablić mnogi nisu mogli da zamisle u ovakvoj ulozi zbog reputacije poznate komičarke koju je izgradila tokom svoje duge karijere. E pa, trebalo bi da je vidite! Stefanova gospođa Roza nije izgubila nimalo na tragičnosti svog lika, ali joj je Seka dodala koju trunku komičnosti –  a ko će to bolje da učini od nje? Tako dobijamo element tragikomike, koji ovu priču čini dubljom, prijemčivijom i čak se može reći – zanimljivijom.

Malog Muhameda igra trinaestogodišnji Miloš Klanšček, dobro poznat televizijskoj i pozorišnoj publici. Pitala sam se kako će dečak njegovih godina na sceni izneti ovako težak lik. Proniknuti u lik muslimanskog dečaka Arapina čiju je majku prostitutku ubio otac psihijatrijski bolesnik i zatim ga predao Rozi uz džak krompira i 2000 franaka, u lik deteta izgubljenog na margini francuskog društva koji pokušava da pronađe svoj identitet – složićete se, nije nimalo lako. Ali videvši Miloša na sceni, shvatila sam da sam bez razloga sumnjala da je to moguće. Ovaj mali a veliki glumac oduševio me je svojom interpretacijom! Uostalom, šta sam očekivala od deteta koji iza sebe već ima bogatu karijeru, odigravši 150 izvođenja u pozorištu i postavši zvezda ulogom u popularnoj TV seriji? Zaboravite na godine, to je profesionalac! A profesionalci uvek blistaju na sceni.

Gospođa Roza, Ludens produkcija

Iako su Bojan Dimitrijević i Mladen Andrejević potvrdili reputaciju odličnih glumaca (veliki sam Bojanov fan), Seka i Miloš su na sceni komunicirali fantastično. Zajedno čine skladan glumački par i na pravi način su istakli one crte svojih likova koje ih čine dubljim: Seka tragikomičnu crtu žene koja se uprkos velikoj bedi do kraja života zdušno bori za svog štićenika, a Miloš zrelost koja je neophodna njegovom liku i koja posebno dolazi do izražaja u interpretaciji trinaestogodišnjeg dečaka (za razliku od drame „Život je pred tobom“, gde Momoa glumi znatno stariji Nikola Rakočević).

Tipično za velike glumce.