U iščekivanju: Jel’ jasno?!

Zaboravite na sve izgovore

Kulturni centar Čukarica 14. februara biće domaćin jedne izuzetno interesantne i nadasve važne predstave. Reč je o projektu “Zameni mesto – Forum predstava dece bez roditeljskog staranja”. Malo je reći da mi je drago što je Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda prepoznao ovo kao gorući problem, te finansijski podržao ovaj projekat. 

Predstava je zamišljena kao niz radionica u kojoj učestvuju deca bez roditeljskog staranja, štićenici doma “Drinka Pavlović”. Ideja je da ova deca skrenu pažnju na probleme s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu i približe drugima kako u Srbiji izgleda život jednog deteta lišenog rodteljske ljubavi. Oni će razmeniti iskustva sa svojim vršnjacima i kroz interakciju s njima pokušati da pronađu rešenja za razne problemske situacije.

Mislim da ne treba posebno naznačavati koliko je ovaj projekat važan, kako za društvo u celini, tako i za svako pojedinačno dete koje svoje detinjstvo provodi u domu za nezbrinutu decu. S obzirom na to da imam prilike da radim s decom iz ovog doma, donekle sam upućena u njihov svet. Kažem donekle, jer verujem da niko od nas nije potpuno svestan kroz šta sve prolaze ova deca i na koji način nalaze svoje mesto pod suncem u ovom surovom svetu. Presrećna sam što će ih neko konačno saslušati i što će dobiti podršku od svojih vršnjaka.

Jednog od učesnika i lično poznajem, pa očekujem da će ova predstava biti izuzetno emotivna za mene. Bez obzira na lični aspekt, mislim da smo kao društvo odgovorni za ovu decu jer ona imaju samo nas. Dužni smo da ih saslušamo i da im ponudimo bilo kakvo rešenje. Ako ništa, dužno smo bar da čujemo deo njihove priče. 

Mislim da niko od nas ne bi smeo da nađe izgovor da u subotu, 14. februara u 12 časova ne bude u KC Čukarica.