Oni

 Elegantna igra jednog ubice

Kada sam čula ime ove predstave, prva pomisao bila mi je „Kakav nekreativan naslov! Ja sam sigurna da bih smislila bolji!“

Ne trči, Irena, pred rudu i ne donosi zaključke apriori. Ti si samo sitna riba u ovom moru plavom.

Drago mi je što su se moje predrasude zaustavile na naslovu. Nisam ništa očekivala od ove predstave, nisam znala šta da očekujem. Da sam o njenom autoru pročitala nešto više pre predstave, itekako bih se zainteresovala za nju. Ali ja sam, kao i svaki amater, tek naknadno saznala da je Đorđe Makarević režirao mjuzikl „Čarobno putovanje“ gde učestvuju deca sa autizmom. Pa čovek je moj heroj! U zemlji gde se autistična deca smataju bolesnom, izopštena su iz društva i nije im data nikakva šansa za normalan život – u zemlji gde još uvek mislimo da se takve stvari dešavaju nekim drugim ljudima – Đorđe Makarević je uspešno izveo naizgled nemoguću misiju. Ta deca su uspela da iznesu predstavu i još važnije, uspela su bar na trenutak da skrenu pažnju na ovaj problem i da pokažu da se u svakom od nas krije neki talenat i mogućnost da ga ostvarimo ako nam se pruži šansa.

Đorđe Makarević

Na prvi pogled, balet „Oni“ nema nikakve veze sa ovom pričom i ja sam odavno skrenula s puta. Zastani na trenutak, dragi čitaoče, pa valjda si u uvodu ovog teksta shvatio da predrasude uvek gube bitku! Pogledaj malo oko sebe: uvek se žalimo na maloletne delinkvente, na nevaspitanu decu, na zlostavljače raznih vrsta… Ali to počne da nas zanima tek kad se razvije u ozbiljan problem. A kada postane problem, onda su nam krivi ti prestupnici, kao da su oni odjednom iznikli iz zemlje tako agresivni i manijakalni.

Oni, Narodno pozorište

Dug je put bio, al evo, stigosmo do naslova ovog baleta. Režiser, baletski igrač i koreograf Pozorišta na Terazijama, Đorđe Makarević, ovim baletom ponovo je stavio u fokus događaj koji je svojevremeno potresao celu Rusiju, kada je jedna porodica ubijala mlade devojke i potom ih bacala u šaht iza kuće. Inspirisan ovim gnusnim istinitim događajem, Makarević je imao humanu misiju: osvestiti konačno društvo i naterati ga da preuzme odgovornost za ovakve stvari. Temi je pristupio vrlo ozbiljno tako što je razgovarao sa psiholozima koji su radili sa robijašima, jer ga je zanimalo kako se to postaje ubica. Konačno neko koga zanimaju uzroci, a ne samo posledice! I gle čuda, psiholozi mu potvrdiše ono što je svakome ko malo razmišlja jasno odavno, a to je da porodica ima presudan uticaj na razvoj naše ličnosti, da nas oblikuje kao osobe čak i kada se ne trudi da nas oblikuje. Društvo i okruženje u kome odrastamo takođe ostavlja svoj pečat na nama, ignorisanje problema ili bavljenje njime na pogrešan način uradi svoje, i kada se sve to zajedno skupi, dobijamo uzornu osobu ili siledžiju opasnog po društvo. To je proces u koji smo svi uključeni, a ne samo „oni“, neki ljudi koji su daleko od nas.

Zato je ovaj balet toliko važan. I otud kritički stav u naslovu baleta.

Oni, Narodno pozorište

A što se tiče umetničkog doživljaja, lakše je krtikovati nešto nego opisati lepotu kojom si prosto očaran. Svaki pokret ovih baletskih umetnika držao je moje oči prikovane za scenu, da sam se sve vreme čudila kako je moguće da se s toliko prefinjenosti i elegantnosti prenesu emocije koje u tebi izaziva jedan horor. Pred igrom Milice Bajčetić ostala sam zapanjena, jer je ova devojčica sjajno dočarala ulogu ubice dok je bio mali. Odnos jednog nevinog deteta i majke koja ga zlostavlja nosi poentu ovog komada – niko se ne rađa kao ubica već se to postaje, jer nas tako oblikuje atmosfera u kojoj stasavamo. Adekvatno odabana muzika naglašava ozbiljan ton ove teme i ujedno doprinosi kompletnom pozitivnom doživljaju.  

Poruka je jasna. Đorđe Makarević, koji je režirao ovaj komad, napravio koreografiju, odabrao muziku i osmislio scenografiju, uspeo je da probudi u nama savest i natera nas da razmislimo o uzrocima užasa koji se dešavaju oko nas. Njemu je to uspelo bez ijedne izgovorene reči, a ja evo, ni kroz više stotina upotrebljenih reči nisam uspela da dočaram koliko mi se ovaj balet sviđa.

 Ako želite kraći i malo drugačiji prikaz ovog baleta, pročitajte moj tekst u Artie magazinu.