Suflerka među pet najboljih blogova u 2014. godini

Što rekla mis Vranja, “komentar u ovom slučaju zaista nije potreban. Preskordiciju, odnosno predosećanje budućih događaja, zaista nisam imala. Ovo je u stvari najvažniji detalj, jer apsolutno nisam očekivala. Zvuči fantastično, ali nemam objašnjenje ovakvog fenomena.”

Šta dodati kad je ovim sve rečeno.

Pa ipak…

PC Press je osamnaesti put dodeljivao nagrade za 50 najboljih domaćih sajtova. Malo je reći da mi je velika čast što je Suflerka jedan od pet najboljih blogova u prošloj godini. Ima više razloga mom radovanju.

PC Press Top 50

Pre svega, znala sam da to što pišem o pozorištu, neće mi otvoriti bogzna kakva vrata u zemlji u kojoj je kultura poslednja rupa na svirali. Nikad nisam očekivala da ću od toga zarađivati neki novac ili da će mi se nešto epohalno desiti. Suflerka postoji jer je pozorište moja velika ljubav i utočište gde sam srećna. Kada odgledam neku predstavu, osećam se kao da sam pročitala jednu knjigu. Toliko mnogo dobijem od nje. I sve da niko na svetu nikada ne pročita nijedan moj tekst, ja bih i dalje pisala.

Ja nisam pozorišni kritičar, ja sam kritičar-bloger. Kritika kao književna vrsta nikako ne sme imati lični pečat, a ja taaako volim da svojim tekstovima dam ličnu notu! Forma bloga upravo mi to omogućava i daje mi za pravo da budem surovo iskrena. Ne morate se složiti sa mojim mišljenjem o nekoj predstavi, nadam se da i nećete uvek. Umetnost nije egzaktna i nema poente raspravljati se ko je u pravu, važna je razmena mišljenja. Smatram da je bolje gledati bilo kakvu predstavu nego ne gledati uopšte. Bar ćete razvijati kritički stav, moći ćete da argumentovano branite svoje mišljenje i više ćete ceniti ono što vam se sviđa.

PC Press Top 50

Najveći kompliment dobila sam nedavno od svog kolege i čitaoca, koji mi je rekao da uživa u mojim tekstovima čak i kada se ne slaže sa mojim mišljenjem o nekoj predstavi. Njegove reči podsetile su me na ono što toliko fali našem društvu danas, a to je tolerancija i spremnost da prihvatimo druge ljude i mišljenja različita od svojih. Lako je podržavati istomišljenike.

Ipak, PC Press mi je odao najveće priznanje. U Skupštini grada Beograda u svečanoj atmosferi, uručene su nagrade autorima 50 najboljih sajtova u 2014. godini. Nagrade su se dodeljivale u deset kategorija, a Suflerka je odabrana za jedan od pet najboljih sajtova u kategoriji Blog.

PC Press Top 50

Međutim, ova nagrada nije me obradovala samo zato što je to moj lični uspeh. Baš zato što ja nisam najveći i najvažniji predstavnik kulture u ovoj zemlji – naprotiv, utoliko je ovo priznanje veće. To znači da je neko konačno obratio pažnju na kulturu, čak i na nas male i obične ljude koji svim snagama iz tamo nekog zapećka pokušavamo da dignemo svoj glas. To znači da neko konačno smatra da je kultura važna i da je treba nagraditi i promovisati!

Štaviše, u kategoriji Život, koja je zapravo kategorija najšireg značenja, pobednik je Narodno pozorište. PC Press, iako časopis specijalizovan za profesionalnu primenu računara, potrudio se da pokaže da iako živimo u eri visoko razvijene tehnologije koja umnogome određuje naš život, postoji još nešto što je podjednako bitno u životu ili bi trebalo da bude toliko bitno – a to su kultura i umetnost.

Hvala mu na tome.