Svetski dan pozorišta 2015.

Pozorištoljupci, ovo je vaš rođendan! Dobro, znam da niko ne voli pozorište toliko da bi ovaj dan slavio kao praznik, ali morate priznati da je važan. Zašto bismo inače već 50 godina obeležavali ovaj datum da nije bitan za ceo svet?

Svetski dan pozorišta obeležava se od 27. marta 1962. godine na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta. Od tada, pozorišne institucije širom sveta organizuju razne manifestacije u čast teatru, a svake godine po jedna istaknuta ličnost iz sveta pozorišta piše poruku upućenu svim ljubiteljima ove umetnosti. Ovogodišnju poruku napisao je poljski reditelj Kšištof Varlikovski.

Jeste da su umetnost i kultura u Srbiji svedeni na najniže grane, jeste da neretko viđam poluprazne pozorišne sale, ipak ima ljudi kojima je ovo važan deo života. Da li zbog puke zabave ili zato što u pozorištu vide nešto više od toga, nije ni bitno. U to ime, ovaj dan obeležava se i kod nas.

Već četvrtu godinu za redom, Teatar 78 održava manifestaciju „Bolje art nego škart“. U sklopu toga, 27. i 28. marta posetioci mogu da uživaju u besplatnom programu.

Svetski dan pozorišta Teatar 78

Atelje 212 u petak i subotu od 10 do 15 časova organizuje veliku promotivnu akciju na kojoj nudi popuste za svoje predstave i najavljuje poklone iznenađenja.

Svetski dan pozorišta Atelje 212

Madlenianum ovaj dan takođe obeležava popustima od čak 60% na pojedine predstave.

Svetski dan pozorišta Madlenianum

Biće to lep dan za slavlje. Ipak ima u ovom surovom svetu i dana koji su posvećeni nečem isključivo pozitivnom. Iskoristimo ga!